Tegenwoordig is het voor bijna niemand meer mogelijk om zonder apps of computers te leven. Echter, wist u dat een groot deel van de websites en apps onvoldoende digitaal toegankelijk is voor mensen met een beperking? Hierdoor voldoen onder andere overheidsinstellingen (zoals gemeenten, ministeries, waterschappen en het UWV) niet aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn.
Wat is digitaal toegankelijk?
Het digitaal toegankelijk maken van een website voor mensen met een beperking betekent dat de website zo is ontworpen en ontwikkeld dat alle gebruikers, ongeacht hun fysieke of mentale beperkingen, de inhoud kunnen begrijpen, gebruiken en ermee kunnen interacteren. Dit concept staat ook bekend als webtoegankelijkheid.
Tijdens de ontwikkeling van de WordPress-website https://socialewegwijzer.meierijstad.nl/ hebben we specifieke maatregelen getroffen om het platform digitaal toegankelijk te maken.
Om deze website gecertificeerd digitaal toegankelijk te maken hebben we de volgende stappen gezet:
- Tekstalternatieven: Voor alle niet-tekstuele content zoals afbeeldingen, video’s en audiofragmenten zijn tekstuele alternatieven beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat mensen die niet kunnen zien of horen deze content kunnen begrijpen via screenreaders of brailletoetsenborden.
- Toegankelijke navigatie: De website is navigeerbaar gemaakt via verschillende hulpmiddelen, zoals alleen het toetsenbord of spraakherkenningssoftware, voor mensen die geen muis kunnen gebruiken.
- Leesbaarheid: De tekst is leesbaar en begrijpelijk gemaakt met voldoende contrast tussen tekst en achtergrond en eenvoudig taalgebruik. Hoewel de klant verantwoordelijk is voor de gebruikte tekst, zorgde Eijdems Internet voor de technische aspecten.
- Voorspelbaarheid: De website werkt op een voorspelbare manier, zodat de functionaliteit consistent is en gebruikers niet verrast worden door onverwachte veranderingen.
- Hulp bij input: Er is hulp geboden bij het invullen van formulieren, zoals het geven van foutmeldingen en suggesties voor correcties, om mensen met cognitieve beperkingen te ondersteunen.
- Compatibiliteit: De content is compatibel met huidige en toekomstige gebruikersagenten, inclusief assistieve technologieën.
- Duidelijke instructies en feedback: Instructies, begeleiding en feedback zijn duidelijk en begrijpelijk om alle gebruikers te ondersteunen, inclusief mensen met leer- of cognitieve beperkingen.
- Aanpasbare content: Gebruikers kunnen content aanpassen (zoals tekstgrootte, kleuren en lettertypen) zonder dat dit de functionaliteit of begrijpelijkheid aantast.
Deze en andere richtlijnen zijn vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een internationaal erkende standaard voor webtoegankelijkheid. Het naleven van deze richtlijnen helpt om een inclusieve online omgeving te creëren die toegankelijk is voor iedereen.
Programmering
Als het design is vastgesteld, wordt er geprogrammeerd/gecodeerd op een manier waardoor de website of App aan de WCAG 2.1 richtlijnen voldoet. Dit vraagt extra inspanningen, kennis en ervaring van onze programmeurs.
De richtlijnen van WCAG 2.1 zijn toetsbaar beschreven en zijn niet gebonden aan een specifieke programmeertaal.
Het voldoen aan de W3C (beschrijft programmeerstandaarden om te voldoen aan een goede website) is een primaire voorwaarde om te voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen.
Het World Wide Web Consortium moedigt daarnaast het gebruik van de meest recente versie van WCAG aan bij het ontwikkelen of bijwerken van beleid over webtoegankelijkheid.
Websites ziekenhuizen en WCAG
Ziekenhuiswebsites ontoegankelijk voor personen met een beperking
Een onderzoek van Cardan Technobility, een specialist in digitale toegankelijkheid, onthult dat Nederlandse ziekenhuiswebsites ontoegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit beïnvloedt ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking, die daardoor moeite heeft met online afspraken maken of het vinden van medische informatie.
Uit de analyse van alle 80 ziekenhuiswebsites blijkt dat geen enkele volledig voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een internationale standaard voor het digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit omvat criteria zoals ondertiteling, leesbaarheid en effectieve navigatie. Slechts één website is echt digitaal toegankelijk voor dove of slechthorende mensen, en 47 van de 80 voldoen niet eens aan de helft van de criteria.
De bevindingen zijn verontrustend, vooral omdat functionele beperkingen variëren van visuele en auditieve beperkingen tot dyslexie, autisme, fysieke beperkingen, en gevoeligheid voor beelden en geluiden.
Design
Een van de belangrijkste fases in het digitaal toegankelijk maken van een website of webshop is de designfase. Tijdens het ontwikkelen van het design worden alle onderdelen van de website zorgvuldig uitgewerkt.
Het design zorgt ervoor dat de website of app voldoet aan de WCAG 2.1 richtlijnen. Om aan deze richtlijnen te voldoen, hebben we in de designfase rekening gehouden met de volgende aspecten:
- Contrast en kleurgebruik: We hebben gezorgd voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Mensen met visuele beperkingen, zoals kleurenblindheid, moeten informatie kunnen onderscheiden zonder afhankelijk te zijn van kleur alleen.
- Tekstgrootte en leesbaarheid: We hebben leesbare lettertypen gebruikt en mogelijkheden geboden om de tekstgrootte aan te passen zonder de functionaliteit van de website te verstoren.
- Toetsenbordnavigatie: We hebben de website zo ontworpen dat deze volledig navigeerbaar is met een toetsenbord. Dit is essentieel voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken.
- Structurele elementen: We gebruiken correcte HTML-elementen voor structuur, zoals koppen (h1, h2, h3, enz.), lijsten (ul, ol, dl), en andere markup voor de organisatie van content. Dit vereenvoudigt de navigatie en interpretatie voor assistieve technologieën.
- Duidelijke navigatie en labels: We hebben gekozen voor een duidelijke, consistente navigatie en duidelijke labels voor interactieve elementen, zodat gebruikers met cognitieve beperkingen de site gemakkelijk kunnen gebruiken.
- Responsiviteit: We hebben ervoor gezorgd dat de website goed werkt op verschillende apparaten en schermgroottes, inclusief mobiele telefoons en tablets.
- Flexibiliteit: We bieden opties voor gebruikers om de presentatie van de content aan te passen, zoals het kiezen van kleurenschema’s of het vermijden van animaties.
- Toegankelijkheidstools: We hebben hulpmiddelen geïntegreerd voor toegankelijkheid, zoals widgets waarmee gebruikers de tekstgrootte kunnen aanpassen of de kleuren van de website kunnen wijzigen.
Voor Roel, de ontwerper bij Eijdems Internet, betekende het naleven van deze richtlijnen een balans tussen zijn aanzienlijke creatieve talent en de strikte vereisten van toegankelijkheid. Het vereiste een vernieuwde benadering van het designproces.
Leesbaarheid
Echter niet alleen de vormgeving van de tekst is belangrijk voor het digitaal toegankelijk maken van uw applicatie, zeker ook de inhoud. In Nederland zijn er naar schatting 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen. Zorg er dus altijd voor dat de teksten op dit soort websites of webshops voor iedereen te begrijpen zijn.
Onafhankelijke toetsing
Om te voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen, wordt er door een onafhankelijk bedrijf een rapportage opgesteld waarin een analyse van de website beschreven staat ten aanzien van de WCAG 2.1 richtlijnen.
Wist u dat wanneer uw website of webshop digitaal toegankelijk is deze ook hoger scoort in Google?
WCAG 2.1 en W3C
De richtlijnen van WCAG 2.1 zijn toetsbaar beschreven en zijn niet gebonden aan een specifieke programmeertaal.
Het voldoen aan de W3C (beschrijft programmeerstandaarden om te voldoen aan een goede website) is een primaire voorwaarde om te voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen.
Het World Wide Web Consortium moedigt daarnaast het gebruik van de meest recente versie van WCAG aan bij het ontwikkelen of bijwerken van beleid over webtoegankelijkheid.
Wat zijn WCAG 2.1 richtlijnen?
Om deze toegankelijkheid van websites en webshops te verbeteren voor mensen met functiebeperkingen is er een leidraad opgesteld met richtlijnen, de zogenaamde WCAG 2.1.
De Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.1 bevatten een groot aantal aanbevelingen om webcontent digitaal toegankelijk te maken. Deze richtlijnen zijn van toepassing op de toegankelijkheid van webcontent op computers, laptops, tablets en mobiele apparaten. Bijkomend voordeel is dat het volgen van deze richtlijnen de website of App doorgaans ook beter bruikbaar maakt voor gebruikers in het algemeen.
Toegankelijk voor mensen met een functiebeperking
Toegankelijk voor mensen met een functiebeperking
Het volgen van deze richtlijnen maakt de website of webshop digitaal toegankelijk voor meer mensen met functiebeperkingen. U moet dan denken aan beperkingen zoals:
- blindheid en slechtziendheid
- doofheid en gehoorverlies
- leerproblemen
- beperkingen met betrekking tot het verwerken van informatie door concentratieproblemen
- motorische beperkingen
- overgevoeligheid voor licht en combinaties daarvan.
Sociale kaart gemeente Meierijstad
Voor de gemeente Meierijstad (digitale toegankelijkheid gemeente website) hebben we een website ontwikkeld die voldoet aan de WCAG 2.1 richtlijnen. Een 60 pagina’s tellend rapport concludeerde dat deze website van de gemeente Meierijstad voldeed aan de WCAG 2.1 richtlijnen.
Digitale toegankelijkheid van overheidswebsites
In Nederland is de digitale toegankelijkheid van overheidswebsites een belangrijk aandachtspunt. Volgens de recente monitoring en rapporten voldoet echter een aanzienlijk deel van deze websites nog niet volledig aan de WCAG 2.1-richtlijnen.
Tijdelijke wet digitale toegankelijkheid verplicht alle overheidsinstanties om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken volgens de WCAG 2.1-richtlijnen. Deze wet geldt sinds 2018.
Toegankelijkheidsmonitor:
Uit de gegevens van de toegankelijkheidsmonitor blijkt dat een groot aantal overheidswebsites nog niet volledig voldoet aan de gestelde richtlijnen. Ongeveer 61% van de Nederlandse overheidswebsites voldoet aan de minimale toegankelijkheidseisen (Gov.uk).
Belangrijkste Tekortkomingen:
De meest voorkomende problemen zijn laag contrast tussen tekst en achtergrond, ontbrekende alternatieve tekst voor afbeeldingen, en niet correct gelabelde formulieren (Accessibility Works) (Gov.uk).
Positieve Ontwikkelingen:
Ondanks de uitdagingen worden er stappen gezet om de situatie te verbeteren. Veel overheidsinstanties hebben toegankelijkheidsverklaringen gepubliceerd en werken actief aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van hun platforms (Gov.uk).
Uitdagingen en oplossingen overheid
- Inconsistenties in naleving:
Verschillende overheidsinstanties hebben variërende niveaus van naleving en er is voortdurende behoefte aan bewustwording en training voor webontwikkelaars en contentbeheerders. - Technologische en ontwerpuitdagingen:
Sommige websites zijn complex en bevatten veel informatie, wat de naleving van alle toegankelijkheidsnormen bemoeilijkt zonder de gebruikservaring te beïnvloeden (Accessibility Works) (Gov.uk).
Door deze uitdagingen aan te pakken met gerichte inspanningen en continue monitoring, streeft Nederland ernaar om haar digitale diensten volledig toegankelijk te maken voor iedereen.
Eijdems Internet zorgt en ontzorgt
Overheidsorganisaties moeten hun websites en apps verplicht toegankelijk maken. Deze verplichting verwijst naar de technische standaard (ook wel: norm): EN 301 549, die zelf weer verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Eijdems Internet helpt uw instelling bij het controleren of de website voldoet aan de WCAG-richtlijnen. Hiervoor gebruiken we de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0 .
- We maken een account aan op toegankelijkheidsverklaring.nl.
- We stellen de verklaring op en passen deze aan wanneer nodig.
- Zodra de verklaring gereed is, publiceren we deze ‘live’.
- Daarnaast zorgen wij ervoor dat de verklaring wordt opgeheven en verwijderd wanneer de site of app offline gaat.
Waarom kiezen voor Eijdems Internet?
Wanneer u een nieuwe of bestaande website besluit te ontwikkelen volgens de wet digitale toegankelijkheid, is het belangrijk een partij te kiezen die ervaring heeft met de WCAG 2.1 richtlijnen. Eijdems Internet heeft bewezen een website te kunnen ontwikkelen volgens de wettelijke toegankelijkheidseisen.
Vragen? Neem dan even contact met ons op
Bel gerust voor meer informatie over de WCAG richtlijnen en hoe zo’n project aan te pakken. Wanneer Eijdems Internet een dergelijk project start, garanderen we dat het voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen één van de garanties is die wij geven.
Bel 077 – 3030411 of neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.